Aandacht voor aangepast sporten groeit met campagne Gelderland sport onbeperkt

2018-10-31

In het Gelders jaar van het aangepast sporten heeft de campagne Gelderland sport onbeperkt meer dan 250.000 mensen bereikt. Via social media, de actiewebsite www.gelderlandsportonbeperkt.nl en evenementen zijn zij in contact gekomen met aangepast sporten. Projectleider Annemieke Sirks: “Ook in de laatste maand van 2018 hopen we extra aandacht te krijgen voor aangepast sporten.” De campagne Gelderland sport onbeperkt wordt uitgevoerd door de Gelderse Sport Federatie en telt zestien ambassadeurs en meer dan dertig partners. Hun gezamenlijke missie: zorgen dat meer mensen met een beperking gaan sporten. Jan Markink, gedeputeerde sport van de provincie Gelderland: “De campagne leidt tot concrete acties, zoals scholenclinics en een speciaal georganiseerd judotoernooi waar mensen met en zonder beperking samen sporten. We zijn op de goede weg, helemaal nu inclusief sporten en bewegen een van de vijf deelakkoorden is van het net gelanceerde nationaal sportakkoord.” 

 

Nieuwe sportlocaties en trainingsgroepen
Het Gelders jaar van het aangepast sporten vloeit voort uit het Sportakkoord dat in 2017 in Gelderland gesloten is. Het bevorderen van aangepast sporten is daarin een belangrijk speerpunt. “We willen mensen enthousiasmeren om te gaan sporten. Uit de cijfers blijkt dat maar 36 procent van de mensen met een beperking in de leeftijd van 19-54 jaar sport, tegenover 70 procent mensen zonder beperking,” vertelt Markink. “We willen ook belemmeringen wegnemen. Daarom is de campagne niet alleen gericht op de sporters zelf, maar ook op sportbestuurders en gemeenten. Vervoer, locaties en begeleiding zijn dingen die we samen aan moeten pakken, zodat ook na dit themajaar aangepast sporten kan groeien.” Zo is een speciale baan geopend in Aalten om de balsport bocce te spelen naar aanleiding van de Special Olympics en wil Skeelerclub Zuid-Oost Veluwe een G-skategroep opzetten na het succesvolle WK inline skaten in Heerde.

 

Storytelling als effectief middel
Gelderland sport onbeperkt laat met verhalen uit de praktijk zien wat sport kan betekenen voor mensen met een beperking. Projectleider Annemieke Sirks vanuit de Gelderse Sport Federatie: “Onze ambassadeurs zijn allemaal mensen die zelf een beperking hebben of actief zijn als begeleider in de aangepaste sport. Zij willen mensen inspireren met hun eigen ervaringen. Ook lichten we clubs en evenementen uit. Inmiddels hebben we al meer dan zeventig verhalen op de website staan. En al die verhalen nemen de ambassadeurs ook weer mee als ze bijvoorbeeld met gemeenten overleggen over het bevorderen van aangepast sporten, zoals nu in onder meer Apeldoorn al gebeurt.”

 

Iedereen moet kunnen sporten!
Het doel van de campagne was aandacht creëren voor sporters met een beperking en daarmee zoveel mogelijk mensen te inspireren ook te gaan sporten. “Door samen te werken met partners en ambassadeurs hopen we dat volgend jaar de verschillende activiteiten door hen verder worden ontwikkeld. Ambassadeurs doen dit door het vertellen van hun persoonlijke verhaal en partners door in hun activiteiten sporters met een beperking te betrekken. Dit jaar zijn er veel mooie samenwerkingsverbanden ontstaan, die er de komende jaren voor zorgen dat sporters met een beperking de mogelijkheden krijgen die ze verdienen. Iedereen moet gewoon kunnen sporten!” aldus Annemieke Sirks.

 

Bekijk hier de promovideo!